Nekadašnja svakodnevica, danas luksuz: Kilogram ovog delikatesa košta čak 1.300 dinara, skuplje i od svežeg mesa
Čvarci/Ilustracija, Foto: YOUTUBE PRINTSCREEN RTV MAG

al velika je i potražnja

Nekadašnja svakodnevica, danas luksuz: Kilogram ovog delikatesa košta čak 1.300 dinara, skuplje i od svežeg mesa

Visoke cene, velika potražnja

Objavljeno:

Čvarci, nekada nusproizvod svinjokolja, danas su zahvaljujući cenama postali pravi luksuz na trpezama u Srbiji. Kilogram ovog slanog delikatesa na pijacama košta između 1.000 i 1.300 dinara, dok u pojedinim trgovinama dostiže još više cene.

Nekadašnja svakodnevica, danas luksuz

Čvarci su se oduvek jeli u Srbiji, ali su ranije smatrani nusproizvodom, poput masti. Njihova svrha bila je da se iskoristi svaki deo svinje tokom svinjokolja. Danas, promenjeni standardi i zahtevno tržište podstakli su preduzeća da se specijalizuju za njihovu proizvodnju, što je doprinelo njihovom statusu delikatesne hrane.

Čvarci u kesi
Čvarci u kesifoto: RINA

Visoke cene, velika potražnja

Iako je zbog posta potražnja za mesnim proizvodima na pijacama opala, čvarci su i dalje tražena roba uprkos visokim cenama. Na cenu utiče njihov tip – da li su krupni, sitni ili duvan čvarci – ali i opšti uslovi poslovanja.

- Ti čvarci su nekad bili nusproizvod, a sada su skuplji od svežeg mesa, što nije realno - kaže jedan od prodavaca na pijaci.

Drugi prodavac ističe da potražnja raste zbog njihovog ukusa:

- Zato što su ukusni i delikates. Mnogi ih ne mogu probati dok su topli i tek ceđeni, ali i hladni su neodoljivi.

Čvarci i suvo meso
Čvarci i suvo mesofoto: Tamara Trajković, Filip Plavčić

Troškovi prodaje podižu cene

Prodavci ističu i da visoki troškovi poslovanja utiču na krajnju cenu. Jedan prodavac objašnjava:

- Za tezgu plaćam 84.000 dinara godišnje, a pijačarinu 360 dinara dnevno. Možda to zvuči malo, ali neka probaju da prodaju na otvorenom cele godine. Cene su taman da i mi nešto zaradimo.

Od tradicionalnog proizvoda do masovne proizvodnje

Popularnost čvaraka, koji su se nekada kupovali samo zimi, uticala je na mesnu industriju da ih proizvodi tokom cele godine.

Čvarci
Čvarcifoto: YOUTUBE PRINTSCREEN RTV MAG

- Čvarci nisu skupi za proizvodnju, ali je cena naduvana jer ih svi traže - ističe jedan prodavac.

Bez obzira na visoku cenu, ljubitelji čvaraka ne odustaju od ove slane poslastice, koja sve češće zauzima mesto među luksuznim namirnicama.

Bonus video:

02:19

Svi prelaze da jedu neko zelenilo Tradicionalni svinjokolj u sremskom selu Voganj okupio domaćine: Bitno je da se mladima pokaže kako se nekada živelo!

(Espreso/Kurir/Dijana Šćekić/Prenela: N.J)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.